اگر در مکانهای پرورش طیور همچون مرغداریها فعالیت کرده باشید، مطمئناً نام کنسانتره طیور بارها به گوشتان خورده است. در این مقاله قصد داریم در رابطه با کنسانتره، مزایای آن، مواد اولیه و نحوه ی تولید آن به طور جامع و کامل صحبت کنیم. لازم است بدانید تولید کنسانتره اهمیت بسیار زیادی دارد، زیرا به عنوان یکی از مواد ترکیبی غذای اصلی طیور به حساب میآید. فردی که قصد تولید کنسانتره را دارد،باید از دانش علم تغذیه آشنا باشد.
در سالهای گذشته به اندازه امروز، تولید کنسانتره طیور اهمیت چندان زیادی نداشت، اما امروزه شاهد رشد چشمگیری در تولیدات و استفاده از آن هستیم. اگر طبق آمار هم صحبت کنیم، باید بگوییم که بسیاری از مرغداری ها ترجیح میدهند به جای آن که وقت زیادی را صرف تهیه خوراک مناسب کنند، از کنسانتره استفاده نمایند. ناگفته نماند که کنسانتره طیور فواید بسیار زیادی را برای طیور به دنبال دارد. در ادامه در مورد کنسانتره و نحوه ی تولید آن بیشتر توضیح خواهیم داد.
کنسانتره طیور چیست؟
به مجموعهای از مواد غذایی اصلی مورد نیاز طیور کنسانتره گفته میشود. همان طور که گفتیم برای تولید آن نیاز به دانش علم تغذیه خواهید داشت و اگر بخواهیم در یک جمله بگوییم، تولید آن با استفاده از فرمولی متعادل و به شکل متراکم انجام میشود. در واقع هدف از تولید آن این است که مرغدار بتواند اقتصادی ترین و مناسب ترین فرمول خوراک را با صرف حداقل زمان و وقت خود تهیه نماید.
از مهمترین مزایای کنسانتره طیور می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مرغدار تاحدودی جهت تولید مواد غذایی مورد نیاز طیور بی نیاز می شود. دیگر لازم نیست زمان های طولانی را به منظور تولید خوراک مورد نیاز طیور صرف کند.
- در صورتی که از این محصول استفاده شود، مرغدار دیگر نیازی به تهیه مواد اولیه ای همچون لیزین، متیونین، دی کلسیم فسفات، ترئونین، ویتامین های درمانی، انواع مکمل ها، مولتی آنزیم، چربی، پروبیوتیک ها و ترکیب خنثی کننده مایکوتوکسین ها نخواهد داشت.
- امکان اشتباه داشتن در فرمول نویسی جهت تهیه خوراک به صفر خواهد رسید و فرمول هایی که با استفاده از کنسانتره تهیه شده اند، دیگر از جهت مواد غذایی مورد نیاز طیور، اقتصادی تر و متعادل تر خواهند بود.
- اگر کنسانتره طیور به روشی استاندارد تولید شود یا به بیان دیگر محصول درجه یکی باشد، دارای تمام مواد مغذی مورد نیاز طیور خواهد بود. مرغ ها برای رشد نیاز به یک سری ویتامین دارند که در کنسانتره درجه یک تمامی پروتئین های مورد نیاز طیور یافت می شود.
- کنسانتره درجه یک و استاندارد باید توسط افرادی تهیه شود که تخصص لازم را داشته و با نوین ترین روشهای علمی آشنایی داشته باشند. به طور کلی تهیه خوراک طیور از این طریق نسبت به روش های سنتی، مطمئن تر خواهد بود.
این مطلب را از دست ندهید : اهمیت کنسانتره در جیره طیور
مواد اصلی در تولید غذای فشرده شده طیور
کنسانتره یا همان مکمل غذایی طیور از مخلوط چندین ماده ی مختلف تولید میشود. غذای فشرده شده طیور میتواند موجب تأمین انرژی، افزایش تخم گذاری طیور و … شود. کنسانتره از مواد مختلفی ترکیب شده است، برخی از این مواد اولیه عبارتند از:
- جو
- سبوس گندم
- سویا
- نمک صنعتی
- سنگ نمک
- ذرت
- پنبه دانه
لازم است بدانید ممکن است که این مواد با توجه به نوع طیور مورد نظر تغییر کنند.
نحوه ی تولید کنسانتره طیور
در ابتدا مواد اولیه مورد نیاز توسط کارگران به تفکیک جمع آوری شده و سپس در چاله مخلوط ریخته میشود.
در ادامه مواد با یکدیگر ترکیب شده و آمادهی ورود به سایر مراحل میگردد.
پس از ریختن مواد در چاله و ترکیب شدن آنها با یکدیگر، مواد توسط بالابر چاله به سمت آسیاب رفته و در آن جا خرد شده و با یکدیگر ترکیب میشوند.
زمانی که توسط بالابر آسیاب، مواد آسیاب شدند، مواد وارد میکسر شده و پس از مخلوط شدن به سمت سیلو ذخیره میروند.
در این مرحله بسته به نوع مصرف، کنسانتره وارد دو مرحله ی تولید میشود:
یک: کنسانتره پودری
در این جا مواد از سیلوی ذخیره به درون دستگاه کنسانتره پودری ریخته میشوند. در نهایت وارد مرحله نهایی و کیسه گیری میشوند.
دو: کنسانتره به صورت پلت
اگر تولید به این صورت باشد همانند مرحله تولید پودری، مواد وارد دستگاه پلت شده و پس از انجام مراحل لازم همچون بخار دادن و … به صورت پلت خارج میشوند. در نهایت توسط نقاله، کنسانتره طیور وارد سیلوی ذخیره می شود.
نکته: در هنگام انتقال مواد به سیلوی ذخیره، مواد در معرض فنهایی قرار می گیرند که بر روی نقاله قرار گرفته اند. وجود فنها موجب سرد شدن پلتها می شوند.
در این مرحله پلت دیگر آمادهی کیسه گیری است.
اهمیت تولید و استفاده از کنسانتره طیور
کنسانتره در انواع مختلفی تولید میشود. معمولاً تولیدات با توجه به نوع طیور هدف انجام میگردد. به عنوان مثال میتوان به طیور گوشتی، سن و مرحله پرورش، تخم گذار و مادر اشاره کرد که درصد هر کدام از آنها در مصرف محصول نهایی متفاوت است. به عنوان مثال کنسانتره 5 درصد جوجه های گوشتی ترکیب شده از موادی همچون کنجاله سویا، دی کلسیم فسفات، پودر ماهی، کربنات کلسیم، لیزین، میتونین مکمل معدنی ویتامینی، هیدروکلراید، مولتی آنزیم، آنتی اکسیدان و فیتاز هستند.
دوره پرورش و همچنین تولید مرغان تخم گذار و طیور والد به نسبت طولانی است. در واقع در مراحل مختلف پرورش و تولید نیازمندی های آنها متفاوت است. گاهی با توجه به نوع مدیریت، وضعیت گله، عوامل تغذیه ای و بهداشتی، لازم است جیره خاصی برای آنها در نظر گرفته شود. کنسانتره طیور برای تهیه جیره آنها اهمیت بسیار زیادی دارد. البته آنالیز شیمیایی نوع کنسانترهها با توجه به درصد آنها و همچنین نوع طیور متفاوت است. به عنوان مثال کنسانتره 5 درصد مرغ تخم گذار دارای آنالیز شیمیایی به شرح زیر است:
- لیزین 7 درصد
- فیبر خام 3 درصد
- کلسیم 7 درصد
- پروتئین خام 25 درصد
- میتونین 3 درصد
- فسفر قابل جذب 5 درصد
- متابولیسم Kcal/Kg 1330
برای آشنایی کامل با محصولات در حوزه کنسانتره خوراک طیور کلیک کنید.
منبع مقاله : sciencedirect.com
محصولات مرتبط
-
محصول/خدمت
-
محصول/خدمت
-
محصول/خدمت